Brood is al millennia een nietje op etentjes en symboliseert onderhoud, traditie en gemeenschap. De handeling van het breken van brood met anderen roept een gevoel van eenheid op als mensen samenkomen om de oogst van hun granen te delen. Toch is brood een schurk geworden in de ogen van veel koolhydraatarme enthousiastelingen. Een deel daarvan kan worden beschuldigd van sterk bewerkt brood dat is gemaakt met verfijnde bloem. Wanneer meel wordt verfijnd, is het van de vezel ontdaan die uw bloedsuikerspons kan vertragen. Een plakje witbrood heeft minder dan een gram vezels. (Hier zijn 14 volle granen die je zou moeten eten.)
Een type brood dat op Amerikaanse tafels ongewoon blijft, is Ethiopian Injera. Deze sponsachtige, crêpe-achtige flatbread is gemaakt van Teff-bloem, een oud graan van nature rijk aan vezels en eiwitten. Een 12-inch portie injera biedt 112 calorieën, 3 gram vezels en 4 gram eiwitten. In tegenstelling tot veel conventionele broodjes, is Injera zowel glutenvrij als een natuurlijk gefermenteerd voedsel, net als zuurdesem. Injera is een voedingskracht die een meer gezond alternatief kan zijn voor verfijnde korrelopties.
Injera Bread’s teff en fermentatie maken het voedzamer
Tarwe omwisselen voor Teff in je brood kan een slimme zet zijn voor je gezondheid. Een beoordeling 2020 in het Journal of Food Quality benadrukte Teff als een solide plantaardige eiwitbron. Teff heeft een indrukwekkende hoeveelheid essentiële aminozuurlysine in vergelijking met andere korrels. Injera -brood gemaakt met Teff is een geweldige optie voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheden.
In tegenstelling tot typische broodjes, gebruikt traditionele injera geen in de winkel gekochte gist. In plaats daarvan worden de natuurlijke gist- en melkzuurbacteriën in Teff -bloem een paar dagen achtergelaten om hun magie te werken. Naarmate het deeg vergist, wordt het beslag zuurder, wat helpt schadelijke bacteriën te verminderen, volgens een artikel uit 2020 in het Journal of Ethnic Foods.
Teff wordt ook vol met essentiële mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Deze voedingsstoffen kunnen echter lastig zijn voor uw lichaam om te absorberen vanwege het natuurlijke fytinezuur van de korrel. Het gistingsproces helpt dat fytinezuur af te breken, waardoor de biologische beschikbaarheid van deze belangrijke mineralen wordt vergroot en de absorptie van voedingsstoffen wordt verbeterd. Teff is rijk aan fenolische verbindingen en flavonoïden, die helpen je cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het gisten van het deeg gedurende ten minste 18 uur kan deze antioxidanten aanzienlijk vergroten, waardoor je lichaam een extra dosis voedings goedheid krijgt bij elke hap van die heerlijke, pittige injera.
Hoe je zelfgemaakte injera -brood kunt maken
Misschien vind je vers Ethiopisch injera -brood in sommige speciaalzaken, maar je kunt het gemakkelijk thuis maken. Teff Flour is meestal een beetje duurder dan andere soorten bloem, daarom zie je soms injera -brood gemaakt met een mix van Teff, tarwe, sorghum of maïs. Als u de volledige voedingskracht van Injera -brood wilt, blijf dan bij Teff -bloem.
Begin met het mengen van een kopje Teff -bloem met 12 ons warm water in een kom. Bedek het mengsel met een ademende doek (een vaathanddoek werkt goed) en laat het minimaal 18 uur of tot 48 uur op kamertemperatuur zitten. Tegen het einde van de gistingsperiode zou er bovenop wat vloeistof moeten zijn. Roer deze vloeistof niet terug in de Teff; Giet het in plaats daarvan voorzichtig af.
In tegenstelling tot zuurdesem, die een bal van deeg vormt, heeft injera-beslag een pannenkoekachtige consistentie. Als je dunnere injera -brood wilt, voeg dan wat meer water toe. Bakpoeder kan helpen de zuurheid van het beslag te verminderen en u kunt ook een beetje zout toevoegen voor smaak.
Verwarm een koekenpan voor en voeg een kleine hoeveelheid kookolie toe. Giet ongeveer een half kopje beslag in de pan, net genoeg om het oppervlak te bedekken. Bedek de pan en laat het beslag een paar minuten koken. Het injera -brood is klaar wanneer bubbels ontstaan en het oppervlak ziet er droog uit. Verwijder het brood voorzichtig uit de pan en herhaal met het resterende beslag.