Perfect gekarameliseerde balsamico geroosterde sjalotten zitten bovenop een bed van knapperig, boterachtig bladerdeeg om de meest heerlijke ui Tarte Tatin te maken!
Traditionele Tarte Tatin is een Franse appeltaart gemaakt met gekarameliseerde appels en ondersteboven geserveerd op een bed van knapperig bladerdeeg. We gebruiken dezelfde principes van het klassieke recept, maar in plaats daarvan appels vervangen door uien!
Het eindresultaat is een prachtige hartige taart met smelt-in-je-mond gekarameliseerde uien. Balsamicoazijn voegt de perfecte smaak van smaak toe. We serveren ons graag warm met verkruimelde geitenkaas.
Deze uien Tarte Tatin zorgt voor een mooi bijgerecht of voorgerecht voor elke gelegenheid, vooral de vakantie!
Ui Tarte Tatin -ingrediënten

- Bladerdeeg: Goede kwaliteit bladerdeeg maakt het verschil in dit recept. Dufour Puff Base is ons favoriete merk (gemaakt met echte boter!) En ze verkopen ook een veganistische optie.
- Uien: Je kunt echt elke vorm van ui gebruiken die je wilt in dit recept (inclusief prei, rode ui en gele ui), maar we vinden het het leukst met sjalotten. Bovendien zien ze er prachtig uit!
- Suiker: Dit is essentieel voor het maken van de karamel en we raden niet aan om een alternatief te gebruiken. Baster suiker (superfijne suiker) is nog beter als je die hebt.
- Water: Dit is ook voor de karamel.
- Balsamicoazijn: We gebruiken graag een verouderde balsamico -azijn van goede kwaliteit voor dit recept, omdat de smaak echt door zal schijnen.
- Rozemarijn: Je kunt ook verse tijm gebruiken.
- Zout en peper: Om smaak aan de karamel toe te voegen.
- Geitenkaas: Optioneel voor topping!
Hoe u dit ui Tarte Tatin -recept maakt
Prep: Verwarm de oven voor op 400˚F.
Stap 1: Breng een medium pot water aan de kook en haal dan van het vuur. Voeg de sjalotten toe aan de pot (heel en ongeschonden), dek af en laat 6-7 minuten zitten.

Stap 2: Giet de sjalotten af. Wanneer ze koel genoeg zijn om te hanteren, snijdt u beide uiteinden af en verwijdert u de schil (deze moet gemakkelijk loskomen!). Snijd elke sjalot in ½-inch dikke rondes. Zet opzij.

Stap 3: Rol het bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak totdat het groot genoeg is dat je een 11-inch ronde kunt uitsnijden. Keer terug naar de koelkast terwijl u de karamel maakt.
Stap 4: Verhit een 10-inch roestvrijstalen koekenpan op medium en voeg de suiker en het water toe. Roer voorzichtig tot de suiker is opgelost en laat hem dan 4-5 minuten onaangeroerd koken, totdat het goudbruin is.


Stap 5: Voeg zorgvuldig de boter, balsamico, rozemarijn, zout en peper toe (het mengsel zal een beetje borrelen) en kloppen goed. Laat het 30-60 seconden sudderen terwijl je klopt. Verwijder van het vuur.


Stap 6: Regel de sjalotten bovenop de balsamico -karamel en plaatst ze zo dicht mogelijk bij elkaar.
Plaats het bladerdeeg erover en stop zachtjes in de randen.


Stap 7: Bak 30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is, bedek het bladerdeeg met aluminiumfolie en keer nog 30-35 minuten terug naar de oven.
Haal uit de oven en laat 5 minuten zitten. Als het eruit ziet alsof de karamel waterig is, zet je een brander aan tot middelhoog en laat het 2-3 minuten sudderen totdat deze weer dikker wordt. (Dit kan gebeuren, afhankelijk van hoeveel vocht uw sjalotten hebben.)

Laat het 15-20 minuten afkoelen en draai dan voorzichtig op een groot bord of snijplank. Top met verkruimelde geitenkaas voor het snijden. Genieten!

Apparatuur
Om deze uien Tarte Tatin te maken, heb je een zware, oven veilige koekenpan nodig. Mijn persoonlijke favoriete keuze voor dit recept is roestvrij staal, maar gietijzer of geëmailleerd gietijzer werkt ook goed.
Als u roestvrij staal gebruikt, zorg er dan voor dat het handvat ovenbestendig is voordat u het bakken.
Een 10-inch koekenpan is de perfecte maat voor dit recept. Als u een grotere koekenpan gebruikt, heeft u waarschijnlijk meer sjalotten nodig.
Opslag
Laat de Tarte Tatin volledig afkoelen, dek dan af en zet maximaal 3 dagen in de koelkast.
Opwarmen
Je kunt de hele taart 15-20 minuten op 350 °F verwarmen, of totdat de taart is opgewarmd en het bladerdeeg weer knapperig is. Als alternatief kunt u individuele plakjes in de oven 10-15 minuten opwarmen.
We raden niet aan om deze Tarte Tatin opnieuw te verwarmen – het bladerdeeg wordt vochtig.
- Paraar de sjalotten Gedurende een paar minuten maakt ze niet alleen gemakkelijker te pellen, maar het helpt ze ook een beetje te verzachten, zodat ze super gekarameliseerd en melty in de oven worden.
- Zorg ervoor dat de uien tot een gelijkmatige dikte worden gesnedenanders koken ze misschien niet gelijkmatig.
- Bij het maken van de karamel Roer het niet zodra de suiker is opgelost. Als het niet gelijkmatig kookt en het in het midden te snel begint te bruin worden, kun je de pan zachtjes omkruisen om de karamel beter te verdelen.
- Zodra u de boter en balsamico aan de karamel toevoegt, Het kan enigszins beginnen te grijpen. Maak je geen zorgen – houd het gewoon op middelhoog vuur en blijf kloppen totdat het weer bij elkaar komt.
- Als de karamel verbrand begint te ruiken Het is waarschijnlijk te ver gegaan en we raden aan om opnieuw te beginnen. De kleur moet een gemiddelde barnsteen zijn als het klaar is.
