Hoewel ze zelden een ernstige reden tot bezorgdheid zijn, kunnen aambeien de patiënt toch een vervelend niveau van ongemak of irritatie veroorzaken, vooral wanneer ze hun zaken in de badkamer proberen te doen. Per Healthline zijn er vier soorten aambeien – interne, externe, verzakking en trombose – en ze hebben allemaal gezwollen aderen in uw anus of rectale regio.
Er zijn een aantal redenen waarom aambeien zich in uw lichaam kunnen ontwikkelen. Gewichten opheffen is misschien een van de meest bijbehorende factoren, wat een beetje een misvatting is; Het is niet het zware tillen dat op zichzelf aambeien veroorzaakt, maar zwaar tillen met een onjuiste vorm (wat waarschijnlijker zal gebeuren wanneer je gewichten opheft die te zwaar voor je zijn) of ademhalingstechnieken (bijvoorbeeld in je adem inhouden), Goodrx Health. Andere factoren zijn levensstijlgerelateerd, waaronder obesitas, vezelgebrek of zwangerschap.
Zoals Dr. Raj Dasgupta, Chief Medical Advisor for Fortune, gezondheid aanbeveelt, vertelt Health Digest: “Zowel mannen als vrouwen kunnen aambeien krijgen, vooral als ze zich drukken tijdens stoelgang of niet genoeg vezels eten.”
Zijn mannen een groter risico?
Dat gezegd hebbende, het tillen van zware gewichten heeft een zekere impact op iemands aambei -risico. Je merkt het misschien niet, maar als je iets zwaar heft, zul je waarschijnlijk tegelijkertijd je adem inhouden en extra inspanning verrichten. Dit resulteert in extra druk op uw orgaansystemen (omdat de lucht in uw longen wordt geduwd), waardoor zwelling in de aderen in uw anale gebied wordt veroorzaakt. Dit is de reden waarom spanning terwijl je poep even slecht is voor je aambei -risico: beide brengen druk op te bouwen in je buik (per Goodrx Health).
Volgens Dr. Raj Dasgupta, omdat mannen meer kans hebben om zware gewichten op te heffen dan vrouwen, lopen ze “iets meer risico op aambeien.” Hij verduidelijkt echter snel: “Lifestyle -keuzes hebben een grotere impact op het risico dan alleen geslacht.” Uit een onderzoek uit 2021 in frontiers in chirurgie bleek inderdaad dat, afgezien van extra inname van oplosbare vezels in de voeding, gunstige levensstijlveranderingen (bijv. Verbeterde hydratatie, consistente fysieke activiteit, betere hygiëne in het rectale gebied) kunnen helpen bij patiënten met aambeien.
Hoe u uw risico op aambeien kunt verlagen tijdens het tillen
Gelukkig hoef je niet te stoppen met het tillen van gewichten als je bang bent om aambeien te krijgen. Dr. Raj Dasgupta heeft een aantal nuttige tips als het gaat om het voorkomen als omgaan met aambeien terwijl het een actieve levensstijl leidt. “Om de kansen te verlagen om aambeien te verkrijgen bij het tillen van gewichten, vermijd je je in te spannen of je adem in te houden tijdens liften”, zegt de viervoudige bord-gecertificeerde arts. “Gebruik de juiste vorm, hefgewichten die u aankan en verhoog de intensiteit langzaam. Het toevoegen van oefeningen met lage impact zoals zwemmen of fietsen kunnen ook helpen. Gehydrateerd blijven en voldoende vezels eten kan constipatie voorkomen, waardoor aambeien erger kan worden.”
Aan de andere kant, als je al lijdt aan aambeien, beveelt Dasgupta aan om je trainingsplan aan te passen en oefeningen weg te laten die zwaar tillen met zich meebrengen, om je toestand niet te verergeren. “Focus op oefeningen met lage impact en help uw lichaam te genezen door een vezelrijk dieet te eten, veel water te drinken en niet te spannen in de badkamer”, adviseert de dokter. Nadat u van uw toestand bent hersteld, kunt u vervolgens geleidelijk het tillen opnemen in uw trainingsroutine; Zorg er alleen voor dat u zich inspant om zich aan de juiste vorm en ademhalingstechnieken te houden.