Wat zijn zaadolie en zijn ze slecht voor je? Laten we de meest controversiële claims van Fact-Check RFK Jr.

Iedereen kan gezondheidsclaims maken op sociale media, maar het is van vitaal belang om ze te controleren voordat ze ze gebruiken als basis om uw dieet te herzien. In een recente Instagram -post verklaarde Robert F. Kennedy, Jr. dat zaadolie de oorzaak was van de Amerikaanse obesitas -epidemie vanwege hun wijdverbreide gebruik als frituurvetten in restaurants. In een andere post noemde hij zaadolie “een van de ergste dingen die je zou kunnen eten.” Volgens Kennedy zou het vervangen van zaadolie door rundvlees talg helpen de problemen met betrekking tot ontsteking en overtollige gewichtstoename te verminderen. Kennedy kan oprechte bezorgdheid tonen, maar zijn zijn beweringen nauwkeurig?

“Het geven van een enkel item als zaadolie de schuld geven van zorgen zoals stijgende lichaamsvet niveaus vereenvoudigt het probleem en kijkt over het hoofd van de grotere systemische factoren, zoals economische ongelijkheid, voedselonzekerheid en gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg, waarvan onderzoek toont een veel belangrijkere rol bij het vormen Gezondheidsresultaten, “legt Kathleen Benson uit, een geregistreerde diëtist van Top Nutrition Coaching, in een exclusief interview met Health Digest. “Er zijn veel factoren die bijdragen aan de huidige gezondheidsproblemen in de VS, waaronder sociale determinanten van gezondheid die van invloed zijn op de toegang tot wandelbare gemeenschappen, voedende voedingsmiddelen, lichamelijke activiteit, kwaliteitsvolle gezondheidszorg, betaalbare huisvesting, onderwijs en stabiele werkgelegenheid.”

Maar waarom zou je een vinger naar zaadolie wijzen? Een deel van de drukte komt uit het omega-6-vetzuurgehalte van zaadolie.

Het debat over zaadolie en omega-6 vetzuren

Zaadolie komt van voedingsmiddelen die zaden bevatten, waaronder maïs, zonnebloemplanten, pinda’s en saffloer -planten. Deze oliën bevatten hoge niveaus van omega-6-vetzuren en worden regelmatig gebruikt in ultra-verwerkte producten.

Dr. Francisco Lopez-Jimenez schrijft voor de Mayo Clinic en merkt op dat hoewel omega-6 vetzuren geassocieerd is met ontsteking, ze ook gekoppeld zijn aan risicoreductie van hart- en vaatziekten wanneer ze worden geconsumeerd bij moderatie. Evenzo neemt de American Heart Association (AHA) een gunstige houding aan tegenover zaadolie ondanks hun omega-6 vetzuurgehalte. Bovendien onthulde een studie uit 2018 voor vooruitgang in voeding weinig bewijs dat omega-6-vetzuren ontstekingen in het lichaam bevorderde.

“(Het is moeilijk om te bepalen of (ontsteking) te wijten is aan de omega-6-vetten zelf of andere factoren, zoals lage vezels of inname produceren, die vaak weinig diëten bevatten met een hoog ultra-verwerkt voedsel,” zegt Benson. “Het aanpakken van de algehele voedingskwaliteit en het concentreren op variëteit en nutriëntenbalans biedt een duidelijkere en meer bruikbare aanpak voor het verbeteren van de gezondheid.” Ze stelt bijvoorbeeld voor om het omega-3-vetzuurverbruik te vergroten om omega-6 vetzuurinname in evenwicht te brengen. Volgens een artikel uit 2006 in biomedicine en farmacotherapie is de typische omega-6-to-omega-3-verhouding in de moderne westerse diëten 16: 1.

Is rundvlees een gezondere optie om te koken?

Kennedy’s anti-zaadolievoorstel omvat het omarmen van rundvlees talg voor frituren, wat mogelijk verdienste heeft. Hoewel rundvlees talg een verzadigd vet is, omvat het unieke vetprofiel vetten die een neutraal effect hebben op cardiovasculaire reacties (volgens de Mayo Clinic). Bijgevolg kan rundvlees talg een bevredigende swap zijn voor zaadolie met mate.

Benson biedt een genuanceerde reactie wanneer hem wordt gevraagd of rundvlees talg gezonder is dan zaadolie. “Rundvlees talg is stabieler op hoge hitte vanwege het verzadigde vetgehalte, waardoor het minder waarschijnlijk is om te oxideren en potentieel schadelijke verbindingen te produceren tijdens het koken,” geeft ze toe. “Veel zaadoliën zijn verfijnd en hebben hoge rookpunten, maar hun hogere meervoudig onverzadigde vetgehalte, dat gemakkelijker oxideert, kan ze minder stabiel maken. Zaadoliën zoals canola of zonnebloem zijn echter lager in verzadigd vet en hoger in onverzadigde vetten, zijn over het algemeen beter voor de gezondheid van het hart. “

Per Benson is het prima om canola- en zonnebloemoliën te gebruiken voor thuiskooking en frituren, maar alle zaadolie die roken of geuren verbrand moeten worden weggegooid. Uiteindelijk ziet ze geen reden om zaadolie te vermijden, zolang ze worden gebruikt met een verscheidenheid aan vetten in een algemeen voedingsrijk dieet.

Wat als je al een lading load runder talk hebt gekocht na het lezen van Kennedy’s Instagram -berichten? Ironisch genoeg heeft Tiktok een antwoord: smeer het op je gezicht voor een gloeiende huid. Voel je gewoon niet onder druk om te stoppen met het gebruik van zaadolie.