Een populair dieet waarvan je dacht dat het gezond was, kon je risico op darmkanker verhogen

Van meer dan 107.000 mensen wordt verwacht dat ze dit jaar de diagnose darmkanker krijgen, samen met nog eens 46.000 gevallen van rectumkanker, volgens de American Cancer Society. Sommige risicofactoren voor colorectale kanker liggen buiten uw controle, zoals erfelijke genmutaties, een geschiedenis van inflammatoire darmaandoeningen of hebben straling in het buikgebied ondergaan. Toch is meer dan de helft van alle gevallen van colorectale kanker gekoppeld aan lifestyle-gerelateerde factoren die kunnen worden gewijzigd. Matig tot zware hoeveelheden alcohol drinken, roken, diabetes type 2 hebben of overgewicht zijn, verhogen allemaal uw risico.

Dieet speelt ook een sleutelrol. Het is aangetoond dat veel rood of bewerkt vlees eten – vooral als het bij hoge temperaturen wordt gekookt – het risico op darmkanker verhoogt. En als u een koolhydraatarm eetplan volgt, is het de moeite waard om aandacht te schenken aan uw vezelinname. Een studie uit 2025 in de natuurmicrobiologie wees uit dat een koolhydraatarm dieet dat ontbreekt in vezels ontstekingen in de darm kan veroorzaken. Die ontsteking verzwakt de natuurlijke verdediging van de darm, waardoor het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker wordt om de groei van colonpoliepen te bevorderen.

Hoe vezels het risico op darmkanker kunnen verminderen

In het bijzonder vergeleek de studie hoe verschillende diëten het darmmicrobioom bij labmuizen beïnvloedden. Sommige muizen kregen een normaal dieet, terwijl anderen een vetrijk, veel suiker dieet of een koolhydraatarm, laag vezelig dieet aten. Alle muizen werden vervolgens blootgesteld aan een stam van E. coli waarvan bekend is dat ze een toxine produceren dat is gekoppeld aan darmkanker. De muizen op het lage vezelrijk dieet eindigden met een verzwakte darm voering en hogere nitraatspiegels, wat de schadelijke E. coli een betere kans gaf om te groeien. Maar toen de muizen extra vezels kregen, ging de ontsteking in hun ingewanden ten onder.

Je darm is de thuisbasis van meer dan 1.000 soorten bacteriën – sommige nuttig, sommige niet zo veel. Volgens een artikel uit 2014 in het World Journal of Maagd -intestinale oncologie voedt vezel de goede bacteriën en vermindert de schadelijke bacteriën. Terwijl uw darmbacteriën vezels afbreken, produceren ze vetzuren met korte ketens (SCFA’s). Eén SCFA genaamd Butyraat bevordert gezonde dikke darmcellen en vertraagt ​​de groei van darmkankercellen. Een andere SCFA, acetaat genoemd, helpt uw ​​dikke darmcellen te beschermen tegen DNA -schade.

Vezel voegt ook bulk toe aan uw ontlasting, wat helpt afval door uw systeem te verplaatsen en de hoeveelheid tijd die schadelijke stoffen vermindert, in contact blijft met uw dikke darmwand. Het helpt ook om potentieel kankerverwekkende verbindingen uit te vegen en verlaagt de pH van je dikke darm, waardoor een omgeving wordt gecreëerd waar slechte bacteriën moeite hebben om te overleven.

Voeg vezels toe aan uw koolhydraatarme dieet

Sommige koolhydraatarme diëten zijn gezonder dan andere. Als u gewoon koolhydraten eruit kunt halen, kunt u elke dag de 25 tot 30 gram vezels aanbevolen. Het carnivore dieet elimineert alle plantaardige voedingsmiddelen, die uw belangrijkste bronnen van vezels zijn. Het keto -dieet beperkt uw koolhydraten tot misschien 50 gram of minder per dag. U kunt nog steeds genieten van de voordelen van een koolhydraatarm dieet terwijl u uw darm gezond houdt door die koolhydraten rijk aan vezels te maken.

Peulvruchten zoals linzen of zwarte bonen kunnen uw beste gok voor vezels zijn, maar ze passen mogelijk niet bij diëten die extreem weinig koolhydraten hebben. Peulvruchten bevatten echter veel oplosbare en onoplosbare vezels om uw darmmicrobioom te verbeteren. Sommige van uw beste voedingsmiddelen met weinig koolhydraten zijn kruisbloemige groenten, noten en zaden. Een kopje gekookte artisjokken biedt bijna 8 gram vezels, en een ons chia -zaden pakt bijna 10 gram vezels in. Door een kopje avocado in uw koolhydraatarme menu’s op te nemen, voegt u nog eens 10 gram vezels toe om uw risico op darmkanker te verminderen.