Als we denken aan fruit – gedroogd of anderszins – komt het eiwitgehalte niet altijd meteen in me op. Het blijkt echter dat sommige vruchten eigenlijk relatief veel eiwitten bevatten in vergelijking met anderen. Het is misschien ook verbaasd om te weten dat een van die hogere eiwitse vruchten waarschijnlijk een voedsel is waar je al erg bekend mee bent: Raisins. Ja, deze kleine heerlijke traktatie biedt bijna 1 gram eiwit per portie van 1 ounce.
Raisins leveren ook absoluut op als het gaat om hun gezondheidsvoordelen. Volgens een onderzoek in 2019 gepubliceerd in voedingsstoffen, ondanks het feit dat een suikergehalte van 60%is, bevatten rozijnen veel vezels, zodat ze je langer vol voelen, waardoor de eetlust wordt verminderd. Ze zijn ook boordevol antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van het hart. Ze kunnen ook helpen bij het controleren van holte-veroorzakende bacteriën en zelfs een rol spelen bij het voorkomen van kanker en de ziekte van Alzheimer.
Als dat niet genoeg was om je te inspireren om een handvol rozijnen te reiken, kan hun vezelgehalte zelfs helpen het cholesterol te verlagen. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor mensen met een zoetekauw die hun cholesterolniveau in het gezonde bereik moeten krijgen. In feite vermelden cardiologen rozijnen onder hun favoriete gezonde snacks-en dat zegt echt iets. Met andere woorden, afhankelijk van uw gezondheidsdoelen en zorgen, is rozijnen misschien wel de perfecte traktatie om tussen maaltijden te reiken.
Hoe rozijnen helpen cholesterol en bloeddruk te verlagen
Als het gaat om het verlagen van cholesterol, is het de oplosbare vezel in rozijnen die LDL kunnen verlagen, ook bekend als het “slechte” cholesterol. Uit een studie uit 2008 gepubliceerd in lipiden en gezondheidsziekten bleek dat het eten van rozijnen niet alleen de kansen op hartgerelateerde ziekten helpt verminderen, maar ook in combinatie met regelmatig lopen, de kans verder op het vermijden van toekomstige cardiovasculaire problemen.
“Kalium en vezels zijn belangrijke voedingsstoffen voor de algehele gezondheid en vooral voor de beheersing van de bloeddruk,” vertelde Lacy Puttuck, een geregistreerde diëtist bij Top Nutrition Coaching, aan Health Digest. “Er is veelbelovend bewijs dat een dieet met een hoger vezels helpt om de systolische bloeddruk te verlagen en het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen te verminderen.”
Puttuck legde verder uit dat kalium ook is gekoppeld aan het beheersen van de bloeddruk en het in het gezonde bereik houden, zolang u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet. “Aanbevolen inname voor vezels is 25 tot 35 gram per dag en kaliuminname wordt aanbevolen bij 2600-3400 mg per dag,” zei Puttuck, eraan toevoegend dat rozijnen een geweldige aanvulling zijn op een gezond dieet vanwege deze hartvriendelijke voedingsstoffen.
Ze zijn ook gemakkelijk te consumeren. Je kunt ze direct uit de doos eten of ze in je ochtendhavermout gooien om je dag op een gezonde toon te laten beginnen.
Hoe je rozijnen op een verantwoorde manier kunt eten
In tegenstelling tot sommige gezonde voedingsmiddelen die u kunt eten en eten, moeten rozijnen echter met mate worden geconsumeerd vanwege hun caloriegehalte. Raisins zou ook niet uw enige bron van vezels en kalium moeten zijn, volgens Puttuck. “Elke dag eten (rozijnen) als onderdeel van een uitgebalanceerd maaltijdplan kan de inname van deze belangrijke voedingsstoffen op een smakelijke en gemakkelijke manier vergroten,” zei Puttuck. “Raisins zijn draagbaar en eenvoudig te hebben als een snelle snack onderweg en kan een integraal onderdeel zijn van een gezond eetplan.”
Omdat een gezond dieet draait om dingen goed afgerond te houden, als u meer kalium wilt toevoegen aan uw dagelijkse inname, wenden dan tot wortelgroenten, champignons, broccoli en, natuurlijk, bananen. Je kunt ook sappen zoals tomaten, sinaasappel en grapefruit toevoegen aan die lijst. Wat betreft vezels, het National Cancer Institute, suggereert zemelen, volle granen, bonen en linzen, en als u wilt dat uw vezelinname aan de zoetere kant is, is pindakaas ook een goede bron.